Flere og flere danske boligejere er begyndt at efterspørge et energimærke til deres bolig. Det er en interessant udvikling, da energimærkningen ikke er påkrævet, medmindre man ønsker at sælge. Et eller andet motiverer altså danske boligejere til, at bruge penge på at få en energikonsulent ud, der gennemgår hjemmets energiforbrug. Hvad er motivationen, og giver det overhovedet mening? Jeg dykker ned i den øgede interesse i energimærket, og besvarer disse spørgsmål.
Det koster mange penge at anskaffe sig en bolig. Det er specielt sandt i dag, hvor det er dyrere end nogensinde før, at anskaffe sig sin egen private bolig. Boligmarkedet trives lige i bedste velgående, og priserne fortsætter opad. Diverse kriser har selvfølgeligt skabt nogle dyk på boligmarkedet, men samlet set er priserne fortsat med at blive højere.
Selve anskaffelsen er dog kun den første udgift. Når man har slidt og slæbt for at få råd til sin bolig, så kan man ikke bare smide benene op, og slappe af. Det koster nemlig penge at eje sin bolig også. Du skal løbende betale ejendomsskat til staten. Det kan du ikke slippe for, uanset hvor dyrt eller billigt dit hus er. Da huse ikke holder evigt, er du også nødt til løbende at bruge penge på vedligeholdelse af boligen. Brugen af boligen er heller ikke gratis: du bruger eksempelvis penge på strøm. Disse løbende udgifter kan være overraskende høje, og det er noget der virkeligt kan ramme budgettet.
Flere og flere boligejere er blevet opmærksomme på, at de kan sænke deres løbende udgifter, ved at investere i deres bolig. Visse materialer er eksempelvis mere slidstærke end andre. Ved at investere i bedre materialer nu, kan man altså spare penge på vedligeholdelse på den lange bane. Den smarte boligejer holder altså øjne og ører åbne, når det kommer til måder, de kan sænke de løbende udgifter på. Der kan nemlig være rigtigt mange penge at spare!
En af de mest populære måder at investere i sin bolig, er ved at få den energimærket. Det foregår i praksis ved, at en energikonsulent kommer ud, og inspicere boligen. Resultatet af inspektionen er et Energimærke og en energirapport. Energimærket fortæller dig overordnet hvor godt ? eller dårligt ? din bolig er optimeret i forhold til energiforbrug. Hvis du får en dårlig energimærkning, så er det altså et tegn på, at din bolig spilder en masse energi. Energirapporten indeholder så en række forbedringsforslag, der kan hjælpe med at sænke din boligs energiforbrug. Ved at investere i energimærkningen får man altså et overblik over, hvilke forbedringer af ens bolig, der vil kunne sænke de løbende udgifter.
Ved at implementere forbedringsforslagene kan man derefter spare penge på energi-regningen fremadrettet. Man har desuden en bedre idé om, hvor meget man kan sælge sin bolig for. I dag er det nemlig et krav, at få energimærket sin bolig, før den må sælges.